Recensie dubbelconcert met Jubilate Deo September 2018

Een prachtige uitnodiging ontvingen we van Grootkoor Jubilate Deo uit Woudenberg om mee te werken aan een concert in de prachtige Sint Joriskerk in Amersfoort. Op 29 September zijn we als Chr. Kamper Mannenkoor D.E.V. afgereisd naar Amersfoort. Ondanks dat we door omstandigheden wat leden moesten missen kunnen we toch terugkijken op een prachtige avond.

Jubilate Deo staat onder leiding van Marco den Toom. Die is ons uiteraard wel bekend, want hij is regelmatig achter het orgel te vinden als wij zingen. Leuk was ook om Marco in de hoedanigheid van dirigent mee te maken, omdat Gerwin van der Plaats, onze dirigent een solo zong, stond hij voor het koor, een leuke ervaring.

Het is altijd fijn zingen in de Joris in Amersfoort. Mooie akoestiek en een prachtig orgel om bij te zingen, dat deze avond werd bespeeld door Harm Hoeve. Johan Bredewout speelde zijn partij op de vleugel. Mooi was ook het slagwerk wat werd verzorgd door Jaap Klootwijk.

Jubilate Deo is een prachtig koor met een enorm heldere klank, dat zeer verstaanbaar zingt wat bijvoorbeeld al goed te horen was bij het openingslied, Samen heffen wij de handen. Wat klonken die vrouwenstemmen prachtig en helder. Vol en rond de tenoren en de bassen. Een prachtige klassieker, Wohl mir, dass ich Jesum habe van Bach met een prachtige begeleiding op het orgel en piano.

Jubilate Deo bracht ook een prachtig arrangement van Marco den Toom, Jezus ik vertrouw op U. Mooi ingezet door de dames, waar de heren later invallen. Mooie volle mannenstemmen zingen verder over de levensstormen. Een prachtig samenspel tussen koor, orgel, piano en percussie.

Ook al zo’n mooi klassieker is The King shall rejoice van Händel. Met deze prachtige stukken gaf Jubilate Deo een schitterend muzikaal visitekaartje af. Erg fraai en vol overgave gezongen. Dit werd gevolgd door een samenzang, Ik geloof in God de Vader. Tijdens deze samenzang konden beide koren van plaats wisselen, we mochten aan ons blok beginnen.

Wij begonnen met het lied, Heer wij staan nu hand in hand, bijzonder hoor dat ruisen. Al vaker gezongen maar het blijft een mooi lied. We gingen verder met Psalm 84 een prachtige bewerking van Klaas Jan Mulder die toch als het ware bij het koor hoort. Prachtig die bronzen klank van het koor. Het is toch een feest van herkenning.

Als ‘g in nood gezeten. Het mag gewoon niet ontbreken tijdens zo’n avond. Zo’n gevoelig lied als je het publiek in keek zag je dat het mensen raakte. De inhoud is rijk maar ook vertroostend. Doet je veel.

We hadden deze avond ook een primeur om het zo maar eens te zeggen. In His love. Vele avonden hebben we eraan gewerkt om het mooi te laten klinken. En mooi dat ging het zeker. Prachtig ook met drums. Wat een mooi samenspel tussen het koor en de instrumenten. Een prachtig mooi arrangement van Gerwin van der Plaats. Dit gaan we vast en zeker nog vaker zingen, schitterend!

Na een prachtig instrumentale solo gingen we verder met O mary don’t you weep. Ook al zo’n heerlijk stuk om te zingen. Veel kun je erin kwijt. Mooie zachte zang maar ook enorme crescendo’s. Gerwin die zijn solo zong. Wat mooi die 1e tenoren. Mensen zag je genieten, prachtig.

Met Marco voor het koor zongen we He’s the lily of the valley. Over beter gezegd. Gerwin zingt een prachtige solo en we vullen als koor aan op zijn zang. Marco staat te genieten en orgel, piano vullen prachtig aan. Soms een beetje gewaagd wat het zo mooi maakt. Een klein feestje met de percussie. We sloten ons bijdrage af met het al vaker gezongen, You’ll never walk alone. Ook dat hoort bij D.E.V. Ook daar kun je alles in kwijt op muzikaal gebied en dat hebben we ook gedaan.

Tijdens de massale samenzang van Blijf bij mij Heer, konden beide koren weer van plaats wisselen, Jubilate Deo ging verder met het lied Zo lief had God de Vader ons. Een erg mooi lied dat zingt over de Middelaar Christus. Zo mooi gezongen weer die heldere vrouwenstemmen afgewisseld met ronde klanken van de mannen. O zie, de mens daar aan het kruis. Het was mijn zonde die Hij droeg. Het paste mooi bij het thema van de avond. Geloof, hoop en Liefde. Net als het prachtige lied, Wie maar de goede God laat zorgen. Schitterend hoe de tenoren er zo mooi overheen zongen, indrukwekkend. Zeker ook in het zachte zo mooi helder gezongen. Begeef, verlaat Hij eeuwig niet.

De muzikale kers op de taart was wel de indrukwekkende uitvoering van King all-glorious. Het is best een pittig stuk om te zingen maar Jubilate Deo bracht het prachtig. Helder klonken de vrouwenstemmen en wat mooi staccato de heren met hun partij. Het enthousiasme spatte ervanaf. Bij het koor, maar ook bij de organist, pianist en percussie. Met deze uitvoering was de avond bijna ten einde.sept2018JD

Bijna is nog niet helemaal want na de samenzang mochten we samen nog een stuk zingen. Geloofd zij onze God. Finale oratorium Jozef van Marco den Toom. Wat was het mooi om met zo groot koor te mogen zingen. Krachtig klonk het dan ook, Geloofd zij onze Heer. Geprezen zij Zijn Naam. Marco staat te genieten voor het grote koor. Gezegend is de mens die op de Heere bouwt. Laat ons tot zegen zijn voor mensen om ons heen. Halleluja Amen!! Wat een heerlijk samenspel tussen mensenstemmen en instrumenten. Een grootste afsluiting van de avond.

Zo mogen terugkijken op een prachtige avond in de Sint Joriskerk in Amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *