biografie

Het Chr. Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden is opgericht op 2 januari 1917. In de afgelopen 100 jaar heeft het koor een slechts beperkt aantal dirigenten gehad waaronder Jan Belder in de periode van 1947-1960 en Klaas Jan Mulder van 1960- 2008. Sinds 2009 is de jonge talentvolle Gerwin van der Plaats dirigent van D.E.V. In al die jaren heeft het koor een breed repertoire van gevarieerde geestelijke – en klassieke muziek mogen zingen tot Gods eer.

D.E.V. heeft onder Jan Belder een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Met minder dan 50 zangers nam het koor regelmatig deel aan zangconcoursen. Zelfs in de Eredivisie werd bij menig concours de eerste plaats behaald. De overvolle prijzenkast die samen met het vaandel momenteel nog in de repetitieruimte hangt, is daarvan een getuige.
Bij het koor- en orgelmuziek minnend publiek is verder grote naamsbekendheid verworven dankzij de enthousiaste inzet van Klaas Jan Mulder. Dankzij zijn vele honderden arrangementen voor mannenkoor, die op tientallen geluidsdragers van single, LP, CD en DVD zijn opgenomen, mag het koor zich marktleider noemen in het mannenkoor genre.

In de 70- en 80er jaren heeft het koor een ledenstop moeten doorvoeren. Het maximum aantal koorleden van 160 werd gehanteerd en eventueel nieuwe aanmeldingen kamen op een wachtlijst. In navolging van dit succes zijn er in het hele land diverse mannenkoren opgericht die de muzikale aanpak van Mulder als voorbeeld hebben gebruikt.

De LP’s en CD’s zijn meervoudig bekroond met goud en platina. Dit is een unicum in de wereld van de mannenkoor muziek. In totaal zijn meer dan ruim 40 verschillende CD’s uitgebracht die ook naar o.a. Canada, de VS en Australië zijn geëxporteerd.

Op 30 april 1988 gaf D.E.V. samen met andere Kamper koren o.l.v. K.J. Mulder een concert voor koningin Beatrix en de Koninklijke familie in de Bovenkerk, die vanwege Koninginnedag een bezoek aan Kampen brachten.

D.E.V. gaf vele concerten in gerenommeerde zalen en bekende kathedrale kerken in binnen – en buitenland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen en de Laurenskerk in Rotterdam, de Grote Kerk in Den Haag, de Dom in Berlijn, de kerk van Zurich, de Methodisten kerk in Londen, de Kathedraal van Canteburry, de Madelaine en Notre Dame in Parijs. Concertreizen werden gemaakt naar Duitsland, Zwitserland, Engeland en Frankrijk.

Met toonaangevende orkesten als het orkest van het Oosten, diverse samengestelde strijkensembles en internationaal bekende vocalisten waaronder Peter Baily, Patricia Madden, Adriaan van Limpt e.a. en vele nationaal bekende solisten heeft het koor concerten verzorgd waarvan diverse TV en Radio opnames zijn gemaakt.

Ter ere van het 100-jarig jubileum heeft D.E.V. in 2017 de nieuwste dubbel CD Rots der eeuwen uitgebracht, RotsDerEeuwen
o.l.v. Gerwin van der Plaats, met zowel nieuw opgenomen materiaal als oude originele live-opnames uit de afgelopen 100 jaar.

Door het enthousiasme en muzikale veelzijdigheid wordt het koor gekenmerkt door een vernieuwde muzikale aanpak waarbij het streven is om de unieke, robuuste koorklank zoveel mogelijk te koesteren.