Jubileumreis D.E.V. september 2017

Jubileumreis D.E.V. afgelopen zaterdag 23 September 2017.

Lang stond het al op het programma en we hebben er dan ook naar uit gekeken. De jubileumreis in het kader van het 100 jarig bestaan van het Christelijk Kamper Mannenkoor D.E.V.

Het begon allemaal met de busreis naar Hoorn. De stemming zat er meteen al goed in want er werd flink wat afgepraat. Er was natuurlijk ook veel te zien buiten. Bij Lelystad konden we al constateren dat het water van het Markermeer er schitterend vlak was en dat het een mooie overtocht zou gaan worden. Een goed vooruitzicht dus.

Rond kwart over twaalf kwamen we aan in Hoorn. Te voet gingen we naar de Koepelkerk waar een miniconcert op het programma stond. De Koepelkerk is een schitterende kerk te noemen, die aan voorzijde midden tussen de winkels staat. Binnengekomen gaf de kerk zijn prachtige schatten prijs. Een prachtig plafond en dito ramen met allerlei uitbeeldingen. De koepel met zijn teksten in het latijn. En vooral niet te vergeten het prachtige orgel. Gebouwd door de zeer bekende, Micheal Maaschalkerweerd. Al snel klonk het orgel en gaf zijn schitterende klank prijs. Voor orgelliefhebbers in het koor een aangename kennismaking.

Nadat iemand van de kerk het publiek had uitgelegd wie daar stonden op het podium starten we het concert met de samenzang van psalm 118. Het was mooi dat er aardig wat mensen op af waren gekomen. In het eerste blok zongen we de volgende liederen: Heer, wij staan hier hand in hand. Het prachtige en indringende, Alwetend Vader en Ruwe stormen mogen woeden. Na deze drie liederen gaf Gerwin een Improvisatie op het orgel.

In het tweede blok werden de volgende liederen gezongen: You’ll never walk alone, My Lord what a Mornin en March on. Vooral tijdens dit laatste blok kon je merken dat het voor het publiek bekende klanken waren. Je zag dat mensen aan het meezingen waren. Het concert werd afgesloten met het lied: Dankt, dankt nu allen God. Het was bijzonder om zo te zingen in een kerk waar op dat moment een boekenmarkt aan de gang was. Tijdens het concert kregen de boeken even geen aandacht meer maar schoven de mensen in de banken. Mooi was ook om te horen van een mevrouw die de leeftijd van de zeer sterken al ruim was gepasseerd, speciaal de rit van 10 kilometer op de fiets had gemaakt om naar D.E.V. te komen luisteren. De reacties na de tijd waren dat ook bijzonder positief. Of we nog eens wilden komen zingen en dan gewoon een hele avond verzorgen.

Na dit concert was kon eenieder een paar uurtjes zijn eigen tijd in delen. Mooi om te zien dat iedereen zo zijn eigen invulling daaraan gaf. Heerlijk winkelen, een terrasje pakken, slenteren door de straten van de prachtige VOC stad. Wij hadden ervoor gekozen om nog enkele kerken te bezoeken. Hoorn is een prachtige plaats met veel monumentale panden die voortkomen uit de tijd van VOC. De moeite waard om nog eens terug te komen want de tijd was te kort om alles uitvoerig te bekijken.

Om 15:30 was het tijd om aan boord te gaan van de Stedemaeght. Een prachtige driemaster en de trots van de stad Kampen. Vele zullen het schip kennen omdat het vaak bij stadsbrug aan de kade ligt. Het weer was natuurlijk schitterend om de overtocht naar Lelystad te maken. Dit was toch wel het hoogtepunt van de dag. De zangbroeders met of zonder aanhang zochten een plekje op het dek, in de kajuit of bij de boegspriet. Het duurde dan ook maar even of de sfeer zat er goed in. Veelvuldig werd er gezongen en klonk de stemmen van de mannen van D.E.V. over het water. En zoals iemand zei, ze zullen ons in Hoorn niet meer vergeten. De barbecue aan boord was perfect verzorgd. Een pluim voor de organisatie maar zeker voor het mensen van het prachtige schip die het allemaal mogelijk maakten, het ons naar de zin maakten. Het was gezellig, mooi en indrukwekkend. Zelf zijn me de prachtige gesprekken bij gebleven. Wie je bent en waar je mee loopt. Hoe kijk je aan tegen dingen in het leven? Wat betekend God voor ons? Waarom zingen we met z’n allen? Ik heb het als zeer aangenaam ervaren en vooral ook mooi om elkaar eens op te scherpen en te praten over de dingen die er werkelijk toe doen in het leven. En natuurlijk was er ook ruimte om te lachen, veel te lachen zelfs. De sfeer was geweldig, ja door eendracht verbonden. Je zag blije gezichten. Ik moest denken aan twee mensen die pas getrouwd zijn. Ik zie ze nog omhoogkijken naar de mast. Ze stonden stilletjes naast elkaar te genieten. Mensen die bij elkaar kropen voor een gesprek. Iemand die een deuntje speelde op een mondharmonica. En met dat alles zakte de zon weg achter de horizon en begon het al donker te worden toen we aanmeerden in Lelystad. Voldaan van de prachtige toch zocht iedereen de bus weer op.

De reis terug in de bus? Zelden hebben we zo met z’n allen gelachen en dan gaat de tijd snel en ben je zo weer in Kampen en kon er teruggekeken worden op een mooie dag.

Door Eendracht Verbonden. Het kan zomaar maar een naam zijn. We hebben leden met verschillende achtergronden, maar eendrachtelijk proberen we te zingen tot Gods eer. Ik zeg bewust, proberen, want dat kunnen we hier maar ten dele.

Denk je na het lezen van dit stukje, die sfeer wil ik weleens proeven? Kom dan geheel vrijblijvend eens kijken en luisteren tijdens een repetitieavond. Dat is iedere donderdag avond in kerkelijk centrum Open Hof te Kampen. Ik kan je vertellen, het werkt aanstekelijk. Wees welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>