Erelid Jan de Vries overleden

In memoriam

Jan de Vries Erelid, overleden 7 juli 2015

De in Kampen geboren Jan de Vries was als gerespecteerd natuurgeneeskundige een bekende persoonlijkheid in Engeland. Met zijn bedrijf Jan de Vries Healthcare opende hij diverse klinieken in geheel Engeland en Ierland en was met zijn twee wekelijkse optreden bij de BBC een populaire verschijning. Ook de artikelen die rondom zijn  DEV erelidmaatschap en overlijden in de lokale media zijn verschenen maken duidelijk dat het hier om een zeer gerespecteerd oud Kampenaar ging.

Binnen DEV kennen we Jan de Vries al meer als 20 jaar als een zeer betrokken deelgenoot van onze geliefde vereniging. Regelmatig als hij in zijn Kamper woning verbleef, zocht hij contact en stond altijd klaar met de vraag “kan ik jullie misschien nog ergens meehelpen?” Die liefde voor het koor vond zijn oorsprong in zijn jeugdjaren toen zijn vader als een van de oprichters van DEV in 1917 bij het koor betrokken was.

Regelmatig werd er in het ouderlijk huis vergaderd en zelfs gerepeteerd en daarmee was de ouderlijke woning een onderdeel van DEV geworden. Ook (half) broers en diverse neven hebben jaren lang deel uitgemaakt van DEV.

Opmerkelijk was zijn voorstel in 1998 om DEV na de Millennium wisseling voor concerten naar Engeland te halen. Het idee was om concerten te geven in de Royal Alberthall of in St Pauls Cathedral maar zijn vrouw Yoice, die hem als rechterhand overal in bijstond,vond dat het enorme aantal zitplaatsen misschien toch wel iets aan de grote kant zou kunnen zijn. Na ruim 3 jaar van voorbereiding was het dan eindelijk zover dat DEV in september 2001 met drie volle dubbeldek bussen richting Londen vertrok. Op de ochtend van vertrek hoorden we wel via de radio dat er wegblokkades in Belgie en Engeland zouden kunnen zijn, maar ja dat zou wel loslopen dachten we……

Al bij de Kenedytunnel in Antwerpen stonden we vast en later ook bij Gendt op weg naar de Kanaaltunnel. Het gevolg daarvan was dat de bussen pas rond middernacht in Londen aankwamen met jawel, een Jan de Vries die ons nog steeds stond op te wachten en iedereen persoonlijk verwelkomde.

Het moet toch haast een vooruitziende blik van Yoice geweest zijn toen ze destijds voorstelde dat de Methodistenkerk tegenover Buckingham Palace, dat vergelijkbaar is met de grootte van het Amsterdamse concertgebouw, misschien een beter geschikte concertlocatie was. Inmiddels bleek dat de stakingen vanwege de hoge brandstofprijzen, het openbare leven in Londen volkomen hadden stilgelegd, met gevolg dat het aantal bezoekers bleef steken op slechts een bescheiden aantal. De verwacht afdracht naar het goede doel in dit geval het Rode Kruis kon daardoor ook niet doorgaan. Het werden desondanks toch zeer geslaagde concerten waarbij ook o.a. in de beroemde Canthebury Cathedral werd opgestreden.

Na deze voor DEV gedenkwaardig verlopen concertreis nam de intensiteit van de onderlinge contacten verder toe. Zo heeft onze eredirigent Klaas Jan enkele jaren na de Engelandtrip geholpen met zoeken naar een geschikte viool voor de in 1991 geboren kleinzoon Michael Foyle.

Voor de bewezen diensten aan DEV, werd unaniem door de ledenvergadering besloten om Jan de Vries tot erelid te benoemen. Deze gebeurtenis tijdens het Kerstconcert 2014, ligt ons allemaal nog vers in het geheugen. Bijzonder was dat daarbij niet alleen de naaste familie aanwezig was maar ook Michael Foyle, die als getalenteerd topviolist inmiddels een grote internationale reputatie heeft opgebouwd.

Met het overlijden van Jan de Vries op 78 jarige leeftijd hebben we afscheid moeten nemen van een zeer gewaardeerde oud plaatsgenoot die zich onvoorwaardelijk heeft ingezet voor de ontwikkeling van ons Door Eendracht Verbonden mannenkoor.

Piet van de Wetering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *