ere-dirigent van DEV

ERE DIRIGENT KLAAS JAN MULDER
overleden op 1 november 2008  IN MEMORIAM

Wie kende hem niet? Bekend bij liefhebbers van het geestelijke lied, maar evenzeer bij hen die grote oratoria waarderen. Zijn activiteiten waren niet tot één instrument of genre beperkt. Hoezeer het orgel, misschien onbedoeld, zijn hoofdinstrument was en hoezeer hij als romanticus was bestempeld, toch was hij vooral musicus in de breedste zin van het woord.

Klaas Jan Mulder werd op 21 mei 1930 in Hardinxveld geboren, alwaar zijn vader predikant was. De muziek werd hem met de paplepel ingegoten, want op jeugdige leeftijd bespeelde hij het orgel op zondag tijdens de kerkdienst waarin zijn vader voorging.

Hij heeft orgel- en pianoles gevolgd aan de Zwolse Muziekschool en tijdens de donkere oorlogsjaren gaf hij zijn eerste orgelconcert op het orgel van de Gereformeerde Kerk in Hattem.

Op zeventien jarige leeftijd speelde hij uit het hoofd en in korte broek het pianoconcert van Grieg. Kort hierna kwam hij op het conservatorium terecht met hoofdvak piano en orgel als bijvak.

Na de conservatoriumstudie in Amsterdam met een aantekening virtuositeit, zette hij zijn studie voort bij de wereldberoemde pianist Eduardo del Pueyo in Brussel. Aansluitend ging hij orkestdirectie studeren bij Piet Ketting en Dean Dixon.

Door zijn grote improvisatie talent verwierf Klaas Jan Mulder een geheel eigen plaats binnen de Nederlandse orgelcultuur.

Klaas Jan is als koorbegeleider begonnen bij het Kamper Mannenkoor. Nadat dirigent Belder was gestopt, zou hij in 1960 voor drie maanden op proef het koor dirigeren. Dit heeft hij ruim 48 jaar mogen doen. Een absoluut unicum in de koorgeschiedenis. Bestuur en leden hebben Klaas Jan leren kennen als een zeer veelzijdig musicus, die er met een groot gevoel voor humor steeds weer in slaagde de leden aan zich te binden.

 

* met dank aan Ageeth Zaanen voor de foto’s.