Laurenskerk Nieuwjaarsconcert 2017

Flyer Druk DEV.cdr

Bij de Nieuwjaarsconcerten in de Rotterdamse Laurenskerk stond altijd één naam centraal: Klaas Jan Mulder. Hij was het die de nieuwsconcerten tot een jaarlijks terugkerend evenement bracht dat door duizenden toehoorders uit heel het land werden bezocht. Vele malen bracht hij orgelliefhebbers op zijn wijze een muzikale Nieuwjaarsgroet en het is fijn om zo de ‘Beste Wensen’ in ontvangst te mogen nemen.

Het was steeds weer verrassend dat zoveel mensen samenstroomden, was het de bijzondere sfeer, de speciale interpretaties van Klaas Mulder, de samenstelling van de programma’s, de indrukwekkende samenzang? Deze muzikale herinneringen zullen ongetwijfeld nog lang voortduren.

In 2009 stond het nieuwjaarsconcert als ‘in memoriam’ in het teken van zijn overlijden. We konden allen, spelend of luisterend, op eigen wijze invulling geven aan gevoelens van respect, waardering en dankbaarheid, en met dit laatste moeten we vooral denken aan de grote gaven die God hem gaf, waarmee hij woekerde en waarmee hij tot zegen heeft mogen zijn, een meerwaarde die erin besloten lag.

Voor velen waren het de improvisaties die onuitwisbare herinneringen achterlieten en behoorden tot het hoogtepunt van de nieuwjaarsconcerten. Voor Mulder zelf was het, met name de laatste jaren, eigenlijk net andersom. Zijn improvisaties speelde hij omdat het publiek er aan verknocht was, niet omdat hij zelf niet zonder kon.

Dat zijn improvisaties decennia lang vele liefhebbers hebben geboeid ligt ongetwijfeld in de geestdrift en spontaniteit waarmee hij, soms jaren oude bewerkingen, elke keer weer met een vernieuwend elan wist uit te voeren. In dit licht maakt het de organisten tot een haast onmogelijke taak om juist op een dag als deze toch enkele gereconstrueerde – nog niet uitgegeven – improvisaties uit te voeren. Omdat de meest dierbare herinneringen toch in dit programmaonderdeel lagen hebben wij gemeend hier niet aan voorbij te moeten gaan.

Ook transcripties van populair klassieke werken vormden een vast programma- onderdeel op de nieuwjaarsconcerten. In ieders jeugd zijn de platen van Klaas Jan Mulder met populaire klassieken vanuit Rotterdam en Bolsward verslonden. Naast Piet van Egmond en Feike Asma was hij praktisch de enige die de Nederlandse orgelliefhebber hiermee serieus bediende van ‘nieuwe’ orgelmuziek.

Met name bij het grote Jubileumconcert 100 jaar DEV staan we even op muzikale wijze stil bij de indrukwekkende nalatenschap van Klaas Jan Mulder. Met geliefde koorbewerkingen van Mulder, maar natuurlijk ook de mooiste koorwerken uit 100 jaar DEV. Zoals iedereen weet was DEV Mulders  2e thuis. Onder de bezielende leiding van Gerwin van der Plaats zal dit een hoogtepunt worden in 2017, het eeuwfeest van ons aller DEV!

Bij de samenstelling van de programma’s is erover nagedacht hoe zoveel mogelijk recht kan worden gedaan aan zijn intenties en muziek. Wij hopen dan ook dat  ook de andere 2 nieuwjaarsconcerten zullen bijdragen aan een waardig muzikaal ‘eerbetoon’ aan een groot musicus levend te houden. Wij zijn hem intens dankbaar voor de muziek die hij ons heeft gegeven.

Eén gedachte over “Laurenskerk Nieuwjaarsconcert 2017

  1. Ik wens u, als DEV Mannenkoor uit Kampen, en uw dirigent Gerwin van der Plaats veel succes toe op 7 januari a.s. met het Nieuwjaarsconcert. Tevens hoop ik mede de vriendschapsband met uw voormalige dirigent – wijlen – Klaas Jan Mulder muzikaal te gedenken. Dit doe ik samen met een andere jarenlange vriend en collega van K.J. Mulder, de 87-jarige meesterpanist Daniel Wayenberg, die mij al zo’n 30 jaar begeleid op het internationaal podium!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *