Kerstconcert 2011

KERSTCONCERT 2011 – EEN IMPRESSIE

In een goed bezette Bovenkerk op de tweede kerstdag 2011 klonken tegen kwart voor acht de eerste orgelklanken voor de samenzang van kerstliederen. Een traditioneel begin van het jaarlijkse kerstconcert van het Chr. Kamper Mannenkoor D.E.V. Ook nu weer was de bespeling van het orgel in handen van de sinds jaar en dag meewerkende Henk van Putten. Meteen een goed begin van een avond die nog veel hoogtepunten zou krijgen.

De gebruikelijke opening was ook nu weer in vertrouwde handen van Piet van de Wetering, voorzitter. Hij verwelkomde de vele bezoekers, w.o. zelfs mensen uit Zeeland, Groningen en de wijde omgeving van Kampen. Het college van b. en w. was vertegenwoordigd door burgemeester Koelewijn en wethouder Treep met hun resp. echtgenotes.

Het met grote zorg samengestelde programma -ook druktechnisch een perfect visitekaartje- begon met een krachtige inzet van het lied “Brich an, o schones Morgenlicht” van J.S.Bach met al direct de zo bekende koorklank van D.E.V. In een volgend nummer (Lofzang van Simeon) was heel duidelijk de bedoeling van de arrangeur (Klaas Jan Mulder) hoorbaar. Een lust voor het oor! Het kerstlied “In de stille kerstnacht” (K.Haar en G.van der Plaats) werd heel gedragen uitgevoerd. Een mooie vertolking.

In het volgende nummer “Ik ga met God” maakten wij voor het eerst kennis met de jonge (1984) tenorsolist Jaco van Houselt. Een prachtige stem met een heel duidelijke uitspraak. Overtuigend. Daar is wellicht nog veel van te verwachten. Het koor ging van een heel gedragen begin over in fortissimo, waarbij de solist direct die goede indruk naliet. De
uitvoering was indrukwekkend. D.E.V. heeft de weg weer goed te pakken!

Henk van Putten is niet alleen een uitstekend begeleider van het koor en de samenzang, in de orgelsolo “Variations on Adeste Fideles”van Dupré voerde hij een hele mooie improvisatie uit over de daarin verwerkte kerstliederen. Op een orgel dat een feest is om te beluisteren.

Met “All Night.All Day”werd de eerste negro spiritual uitgevoerd. Spirituals zijn veelal van eenvoudige bewoordingen maar geven een diepe geloofsovertuiging van onze medemensen in donker Afrika en Zuid Amerika weer. Eddy Bremer (koorlid) trad hier op als solist. Opnieuw veel ook hier weer de koorklank op, met een mooie solistische vertolking. Een kleine oneffenheid aan het eind vergeven wij graag. De tweede spiritual, “Balsem in Gilead”, een arrangement van de dirigent, week in perfecte uitvoering niet af van de eerste. Gerwin van der
Plaats heeft zijn weg bij D.E.V. gevonden! In “Mary’s Boychild” was de bewerking, de kooruitvoering, de piano- en orgelbegeleiding heel mooi op elkaar afgestemd. Boeiend om naar te luisteren.

De tenorsolo van een Aria uit de “Messiah” van Handel, versterkt door de inspirerende pianobegeleiding van Gerwin van der Plaats, was een juweel van een uitvoering. De stem van de solist kwam zeer goed en inspirerend uit. Dit optreden maakte het concert mede tot een succes. “Hymne an die Nacht”werd gevolgd door de prachtige bewerking van Fr. Grüber van het lied “Stille nacht, heilige nacht”. In een verstilde en donkere kerk klonk dit majestueus, met in het derde couplet de uitkomende stem van Jaco van Houselt. Een dergelijke uitvoering van dit lied had ik dit jaar in de Bovenkerk nog niet gehoord. D.E.V. op zijn best!

De pianosolo van Gerwin van der Plaats over diverse kerstliederen werd zeer virtuoos uitgevoerd, precies zoals wij inmiddels van deze musicus gewend zijn. De effecten waren nergens overheersend en toch zeer effectief en maakten het luisteren tot een genot. Deze uitvoering deed niet onder voor die van 19 december 2011 in Meinerzhagen (Duitsland).

Bij de vertolking van het lied “Panis Angelicus” viel weer de mooie uitvoering door de tenorsolist op, in combinatie met D.E.V. Deze samenwerking ligt elkaar kennelijk goed.
Nog twee spirituals stonden op het programma. ”Grace” (wonderbare genade) werd massaal en toch ingetogen gezongen. De mooie melodie werd heel fijn weergegeven. Muziek die het koor ligt. In “Son of Mary” kwam nogmaals de tenorsolist in beeld. Het arrangement van Klaas Jan Mulder werd heel mooi uitgevoerd. Een afsluiting passend in het totale beeld van de avond.

Met het zingen van het “Ere zij God” in een bewerking van Jan v.d. Waart kwam een einde aan een zeer inspirerende muzikale avond en aan Kerst in Kampen 2011.

Een bezoeker.