Recensie Oranje Concert Kampen 2017

Koninklijke Erepenning

“Donderdagavond 27 april 2017 kreeg het koor uit handen van burgemeester Koelewijn
de Koninklijke Erepenning. De erepenning in zilver wordt toegekend als blijk van waardering aan een vereniging of stichting, die zich langdurig ten aanzien van de gemeente of de plaatselijke gemeenschap op bijzondere wijze op enigerlei terrein verdienstelijk heeft gemaakt.”
Met een niet te onderdrukken glimlach ontving onze voorzitter de waarderende woorden en het bijbehorende geschenk. Uit de monden van meer dan 90 mannen klonk een spontane uiting van ‘Ohhhh….’ (wat betekent: wat mooi….)
Het publiek verzuchtte deze avond ook meerdere malen ‘Ohhh wat mooi’. Maar dat was vooral omdat de prachtige klanken van het koor de oren streelden. Natuurlijk mag er in de Noot Editie lof geprezen worden, maar een kritische noot hoort er ook bij.
Het was zeker een feestelijk binnenkomen in de bovenkerk terwijl de mannen nog aan het inzingen waren. Dit werd gevolgd door de samenzang. Iedereen was vrolijk en opgewekt.
De bijna 100-jarige muziekvereniging Euphonia had toch wel vrij serieuze muziek uitgekozen voor deze feestelijke avond.
Het nieuwste lied ‘Van Oranje’ was prachtig om te horen. Het was te merken dat dit stuk voor koor en orkest is geschreven. De muziek hield zich op sommige momenten in, zodat de mannen goed te horen waren. Dat was bij andere stukken minder. De muzikanten gaven de stemmen van de mannen niet altijd de gelegenheid optimaal te kunnen klinken.
Zichtbaar en hoorbaar moesten de mannen er ‘overheen’ zingen. Genoeg hierover en de meningen zullen verdeeld zijn.
Wat mij als toehoorder deze avond het meest geraakt heeft is het ‘Domine, salvum fac’. Kippenvel-moment noem ik dat. Het raakt…. in het hart. Het tweede lied waar ik maar één woord voor heb, was het lied: You’ll never walk alone. In mijn aantekeningen staat FENOMENAAL.
En dan Marco Den Toom. Met meer hoofdletters kan ik zijn naam niet schrijven, maar hij verdient dat wel. Hoe knap is het dat je een kerkorgel kunt laten klinken als een draai-orgel en dat er geen vier maar slechts twee handen aan het spelen zijn. Dan ben je een virtuoos… of niet dan?
Een Koninklijke avond met een waarlijk koninklijk tintje. Een avond waaruit blijkt dat de mannen van DEV werkelijk door eendracht zijn verbonden. Zij zijn Gezegend door de eeuwen heen en God was overal bij. Zij zijn dienstbaar voor de gemeenschap en broeders voor elkaar.
Chapeau en 3 maal hoera!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *