Recensie Kerstconcert 2012

Chr. Kamper mannenkoor DEV al kleine eeuw lang eendrachtig verbonden

Succesvolle carrière van 95 jaar

Met een concert in de Bovenkerk heeft het Kamper mannenkoor Door Eendracht Verbonden gisteravond een gedenkwaardig jaar afgesloten

 

Het christelijk Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden (DEV) staat stil bij 95-jarig bestaan met een druk bezocht concert in de Bovenkerk.

Het Christelijk Kamper mannenkoor Door Eendracht Verbonden sloot woensdagavond een bijzonder jaar af met een concert in de Bovenkerk in Kampen. Het druk bezochte kerstconcert stond geheel in het teken van het 95 jarig bestaan van het koor.

Het afgelopen jaar is hier op diverse manieren bij stilgestaan, onder meer met de presentatie van de 45e cd van het koor “Van U wil ik zingen”. DEV werd opgericht op 2 januari 1917 . Ondanks de lange geschiedenis had het koor maar enkele dirigenten. Onder Jan Belder, van 1947 tot 1960, ontwikkelde het koor zich sterk. Er werd geregeld deelgenomen aan zangconcoursen en in de Eredivisie werd menigmaal de eerste plaats in de wacht gesleept. Een overvolle prijzenkast getuigt hiervan.

Vanaf 1960 nam de, in 2008 overleden, Klaas Jan Mulder het koor onder zijn hoede. Hij wist, dankzij zijn vele honderden arrangementen, het koor geliefd te maken bij een groot publiek. In de jaren zeventig en tachtig moest het koor, met 160 koorleden, zelfs een ledenstop instellen.

In totaal bracht DEV meer dan veertig – veelal met goud en platina bekroonde – lp’s en cd’s uit, die ook hun aftrek vonden in onder andere Canada, de VS en Australië.  Het mannenkoor zelf trad veelvuldig op in binnen- en buitenland. Een van de hoogtepunten was het concert, samen met andere Kamper koren, op 30 april 1988 voor koningin Beatrix en haar familie in de Bovenkerk. Sinds 2009 staat het koor onder leiding van Gerwin van der Plaats.